Folyamatos üzemű informatika

Több informatikai eszközöm működik a nap 24 órájában folyamatosan, közvetlen emberi felügyelet nélkül, valahol a földrajzi távolban. Alább összegyűjtöttem tapasztalataimat az üzemeltetésüket illetően.

Biztos áramellátás és megfelelő környezet

A megbízható áramellátás alapfeltétele az üzembiztonságnak. Földelt ajzatba csatlakoztassunk legalább túlfeszültségvédőt. Egy otthoni egyszerű útválasztónál már ennyi is megvédi az eszközt a túláramtól. Mindazonáltal merevlemezt is tartalmazó számítógépet vagy NAS-t szünetmentes tápegységgel ajánlott ellátni. Ha RAID-et építünk, úgy semmi esetre sem szabad a szünetmentest kihagyni, esetleg RAID1 esetén, mert ekkor a résztvevő lemezek egymás tükrei.

Fordítsunk figyelmet a hőmérséklet és páratartalom értékeire, valamint a porosodás elkerülésére. Különösen a ventilátort tartalmazó berendezésekre veszélyes a felgyűlt szennyeződés; ezentúl ha sűrű hűtőbordák között kell keringeni a levegőnek, úgy fokozottan veszélyes a beszoruló por.

Jó minőségű vas

Több alkatrészen is spórolhat egy gyártó, azonban a tápegységgel általában megteszi. Méretezzük túl azt és gondoljunk arra, hogy az idő múlásával az alkatrészei öregszenek, különös tekintettel a kondenzátorok kapacitás-csökkenésére. Válasszunk olyan alkatrészeket, melyeken a hűtés kifinomult és tartós légkeverőkkel szerelt. Számítógép építésekor alakítsunk ki kábelutakat és kötözzük ennek megfelelően össze a vezetékeket. Mérlegeljük a termékhez tartozó garancia idejét és válasszunk megbízható gyártót. Ha lehetséges választani, úgy az üzleti, enterprise, business besorolású változatot részesítsük előnyben. Utóbbi termékek esetleg némileg lassúbbak vagy névleges kapacitásuk, teljesítményük kisebb, költségük magasabb, mint az otthoni használatra szánt termékeké, azonban a megbízhatóságnak ára van.

Megfelelő túlméretezés

Nem elegendő a tápot jól méretezni. A szokásos számítási és tárolási kapacitások tekintetében úgyszintén ráhagyással kell számolni. Már a tervezési előkészületekkor el kell dönteni, mekkora pillanatnyi legnagyobb teljesítményre állítsuk be a beüzemelendő eszközt. Számításba kell venni, hogy túlterhelés esetén legrosszabb esetben a beavatkozás is lehetetlenné válhat.

Klasszikus kölcsönös kizárási, zárolási, éheztetési esetek kizárása

Szerencsés esetben távoli bejelentkezéssel ezen hibák orvosolhatók, azonban a nyújtott szolgáltatás jó eséllyel hiányt szenved. Nyilvánvalóan a távelérést megakadályozó zárolási gondok jelentik a különös veszélyt. Az üzembiztos működéshez a hardver és szoftver együttesen járulnak hozzá.

Emberi beavatkozás mentes indulás és működés megteremtése

Minden futó szolgáltatást állítsunk önműködő indulásra és gondoskodjunk a létrehozott ideiglenes állományok, naplók folyamatos kezeléséről.

Felügyelet

A fontos üzemi mutatókat naplózzuk és állítsunk be riasztást a megszokott értéktől való eltérés esetén.

Teszt, katasztrófa gyakorlat

Minden változtatást próbáljunk ki. Indítsuk újra a berendezést és figyeljük a helyes indítást és leállítást is. Bár mindenki szeretné elkerülni, de az olyan eseteket is végig kell nézni, amikor szabálytalan újraindulás történik, esetleg megszakad egy hálózati kapcsolat vagy kiesik egy háttértár. Ezentúl túlterheléses próbákkal figyeljük meg a rendszer viselkedését és szükség esetén javítsuk azt.