Ubuntu telepítése olcsó Acer Aspire notebook-okra

Az alábbi Acer Aspire noteszgépeket vásároltam az utóbbi hetekben:

  • Acer Aspire 1 A114-31-C9GV
  • Acer Aspire A315-21

Ezek a noteszgépek jó ár/érték aránnyal rendelkeznek és egyszerű böngészésre, multimédia vagy irodai feladatokra alkalmasak.

Előtelepített Endless OS-el szállítják azokat, bár én úgy döntöttem, hogy Ubuntu 18.04-et (Xubuntu) telepítek fel.

Linux kompatíbilitás

Bár a Linux alapú Endless OS kompatíbilitás jó hír, érdemes megjegyezni néhány apróságot a Linux kompatíbilitással kapcsolatban. A legnagyobb probléma ezekkel a számítógépekkel a gyatrán implementált BIOS/EFI. Különböző fórumokon több bugreport is felbukkan a Acer Aspire A315-41-el kapcsolatos problémákról.

Néhány felhasználó sikeres kernel boot-ról számol be letiltott ACPI-val. A Linux Mint felhasználók IVRS table és soft lockup kernel hibaüzeneteket kaptak. Lehet találni Ubuntu-s bugreport-okat a Launchpad-on vagy az ubuntu-bugs levelező listán. Másik telepítési jegyzet BIOS/EFI jelszóval kapcsolatos tapasztalatokat ír le. Megpróbálta valaki a rejtett M.2 SSD socket-et felhasználni. Az InstallingDebianOn Wiki oldal tippeket ad arról, hogyan csökkentsük a lemezhozzáférést SSD-vel.

BIOS/EFI

Az EFI beállításához szükséges általános lépések:

  1. Állíts be admin jelszót.
  2. Tiltsd le a Secure boot-ot.
  3. Hagyd engedélyezve az EFI boot-ot.
  4. Tiltsd le a TPM eszközt.
  5. Kapcsold ki az admin jelszót.
  6. Engedélyezd az F12 boot menüt.

Ubuntu 18.04 telepítése

Készíts egy USB telepítő médiát és csatlakoztasd a vezetékes hálózatot.

Szokás szerint indíthatod az Ubuntu telepítését.

Saját javaslatom, hogy válassz LVM alapú lemez-kezelést.

Engedélyezd a frissítések letöltését és telepítését a telepítés idején. Így a telepítő automatikusan telepíti az LTS Hardware Enablement stack-et és a Linux kernel 5.+-t. Az újabb Linux kernelek javításokat tartalmaznak a rosszul implementált ACPI tábla kezeléséhez.

A Linux EFI segédprogramok nem tudják módosítani a boot bejegyzéseket minden modellen. Lépj be a BIOS/EFI-be és állítsd be a megfelelő boot sorrendet, ha az Ubuntu nem indul el.